For sjette år i træk er Nordisk Film Fondens tre hæderspriser blevet overrakt under én samlet prisuddeling.
For sjette år i træk har Nordisk Film Fonden her til aften uddelt sine tre årlige hæderspriser under én samlet prisuddeling: ISBJØRNEN. Uddelingen blev fejret ved et gallaarrangement for den danske filmbranche i Nordisk Films studier i Valby med Birgitte Hjort Sørensen ved roret som årets vært. Nordisk Film Fondens fokus er at udvikle og synliggøre filmtalenter i verdensklasse – for uden talenter, ingen dansk filmbranche.
Årets prismodtagere er: filminstruktør Amalie Næsby Fick, der modtog Nordisk Film Prisen 2022 på 116.000 kr. (1.000 kr. gange Nordisk Films alder), skuespilleren Josephine Park, der modtog Ove Sprogøe Prisen 2022 på 75.000 kr. samt filminstruktør Frelle Petersen, der modtog Erik Ballings Rejselegat 2022 på 75.000 kr.
Nordisk Film Prisen 2022 går til Amalie Næsby Fick
Amalie Næsby Ficks fine og følsomme animationsfilm ”Lille Allan – den menneskelige antenne”, der havde premiere i juli, er historien om drengen Allan og hans venskab med det tankelæsende rumvæsen Majken. Filmen er bygget på Peter Frödin og Line Knutzons børnebog.
Amalie Næsby Fick er uddannet fra Den Danske Filmskoles animationslinje i 2016. Hun spillefilmsdebuterede i 2017 med filmatiseringen af Jacob Martin Strids ”Den utrolige historie om den kæmpestore pære”. Hun står også bag webserien ”Sex” (2020-21) om en ung kvindes splittelse mellem begær og tryghed.
Tine Fischer, rektor for Den Danske Filmskole og medlem af prisudvalget, understregede i motivationen for årets pris, at det var et enigt udvalg, der havde peget på Amalie Næsby Fick: ”Vi har brug for en som dig, der tager vores børn og unge så inderligt alvorligt. Én der tager de svære historier og tryller dem om til flyvende magi. Én der gør minoritetsfortællinger til allemandseje. Én der nægter at gå udenom det tabuiserede, men i stedet vader ind i det med allerstørste naturlighed. Én som indeholder, alt dét rigtige helte er gjort af, nemlig mod og ikke mindst viljen til at få os andre med. Du tager ikke fløjlshandsker på, men du passer så inderligt godt på os,” sagde Tine Fischer.
Blandt de tidligere modtagere af Nordisk Film Prisen finder man blandt andre Lars von Trier, Anders Thomas Jensen, Danica Curcic, May el-Toukhy, Gustav Möller, Malou Reymann og sidste års vindere Jonas Poher Rasmussen og Monica Hellström.
Ove Sprogøe Prisen 2022 går til Josephine Park
Josephine Park har været hér, dér og allevegne det seneste år. Hun fik en Robert for bedste kvindelige birolle i ”Venuseffekten”, og hun brillerede i Gabriel Bier Gislasons gyser ”Natten har øjne”, hvor hun spillede over for bl.a. Ellie Kindrick, Sofie Gråbøl og David Dencik. Josephine Park spillede også hovedrollen i Netflix-komedien ”Skruk” om en fertilitetslæge, der i en kæmpebrandert inseminerer sig selv med sin ekskærestes sæd. Nå ja, og så var hun da også lige med i Marianne Blichers humoristiske provinsdrama ”Miss Viborg”. Josephine Park er uddannet fra Skuespillerskolen ved Århus Teater i 2014 og fik sit store gennembrud i DR’s ungdomsserie ”Doggystyle” (2018-21), som hun har vundet to Robert-priser for. Hun har desuden medvirket i en række andre film og serier, bl.a. ”Lev stærkt” (2014), Shorta (2020), ”Den som dræber” (2019-21), Efterforskningen (2020) og ”Når støvet har lagt sig” (2020).
Filmproducer Mikael Rieks, forperson for prisudvalget, fremhævede i sin motivationstale, at Josephine Park ikke bare er et lysende talent, men et ”indlysende talent”: ”Det er ro, dybde, timing, funny bones og en styrke til at løfte ensemblet i de rum, hun træder ind i, der giver Josephine Park en manifestering af sit talent og som en fremtidens stjerne i dansk film og tv. Der er en oplevelse af, at Josephine Park med sine roller rummer en modernitet, som ingen anden,” sagde han.
Ove Sprogøe Prisen er en skuespilpris, der i år uddeles for 17. gang, og er tidligere givet til bl.a. Lene Maria Christensen, Mia Lyhne, Cecilie Stenspil, Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, Danica Curcic, Ulrich Thomsen, Johanne Louise Schmidt, Nikolaj Coster-Waldau, Katrine Greis-Rosenthal, Esben Smed, Mille Dinesen og senest Nicolai Jørgensen.
Erik Ballings Rejselegat 2022 går til Frelle Petersen
Erik Ballings Rejselegat blev stiftet af Nordisk Film Fonden i 2006. Prisen er på 75.000 kroner og uddeles som rejselegat, fordi Erik Balling sammen med kollegaen Henning Bahs i mange år viste, at “rejser befordrer inspiration og skaberlyst – og giver kræfter til nye indsatser”.
Årets legatmodtager er Frelle Petersen, som i 2022 brød igennem med det anmelderroste sorgdrama ”Resten af livet” om en lille familie, hvis tilværelse bryder sammen, da de mister deres voksne søn. Frelle Petersen begyndte som instruktørassistent i 2003 og instruerede herefter en række prisvindende kortfilm. Han debuterede som spillefilminstruktør med ”Hundeliv” (2016) og fulgte op med ”Onkel” (2019), som fik en Bodil for bedste manuskript.
Trin Hjortkjær Thomsen, producer hos Nordisk Film Production og forperson for prisudvalget, sagde bl.a. følgende i sin motivationstale til Frelle Petersen: ”Dit filmsprog er særegent. Du kombinerer dvælende hverdagsrealisme inden for den enkelte scene med præcision i handlingsforløb såvel som filmiske virkemidler (…) Skuespilpræstationerne er særdeles overbevisende, og den sindrige blanding af amatører og professionelle skuespillere vidner om din særlige evne udi personinstruktion. At du både har skrevet, instrueret og klippet filmen er rent ud sagt imponerende.”
Tidligere modtagere af Erik Ballings Rejselegat tæller bl.a. Susanne Bier, Martin Zandvliet, Ask Hasselbalch, Sabine Hviid, Ditte & Louise, Louise McLaughlin samt sidste års vindere Lisa Jespersen og Sara Jønsson.
Om Nordisk Film Fonden
Nordisk Film Fonden har bidraget til udviklingen i den danske filmbranche gennem 30 år. Vores nuværende fokus er at styrke filmfortællingen til fremtiden bl.a. ved at udvikle og synliggøre filmtalenter i verdensklasse.
Nordisk Film Fonden hjælper unge talenter ud i verden ved hjælp af legatportionerne Store Isbjørn og Lille Isbjørn. Via Isbjørnens Projektstøtteordning og Signaturprojekter igangsætter og støtter vi aktiviteter, som bidrager til nytænkning og filmtalenter af høj kvalitet.
Nordisk Film Fonden står bl.a. bag konferencen Picture This, en indsats som skal inspirere danske filmskabere til at anvende teknologi til at styrke den fortsatte udvikling af den filmiske kunstform. Desuden støtter Nordisk Film Fonden Filmtalents research til en ny onlinelæringsplatform, Manuskriptskolen for Børnefiktion samt filmskolerne Super16 i København, 18Frames på Fyn og Super8 i Aarhus.
Nordisk Film Fonden er den eneste almennyttige fond i Danmark rettet mod den danske filmbranche og har en årlig bevilling på fem millioner kroner.
Læs mere om fonden her: Nordisk Film Fonden